Liever niet!

Het is voor veel kinderen een spannende tijd: de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. In Liever niet! krijgen kinderen uit groep 8 alvast een kijkje op de middelbare school. Zij zien tijdens de voorstelling hoe groepsvorming en groepsdruk je kunnen aanzetten tot gedrag waar je niet zelf achter staat. Door de voorstelling worden zij aangespoord om na te denken over de invloed en consequenties van het gebruik van social media.

tafel Anders dan bij Loser! wordt deze voorstelling gespeeld in een theaterzaal voor maximaal vier klassen tegelijk. De voorstelling is zowel een vervolg op Loser!, als een voorstelling die apart bekeken kan worden. Na de voorstelling gaan twee gesprekleiders met alle kinderen actief aan de slag over de verschillende rollen, scènes en personages die zij net hebben gezien. De kinderen raken door middel van oefeningen aangespoord tot gesprek over vriendschap en de spanningen die hen te wachten staat. Daarnaast mogen de kinderen hun eigen scènes maken met de acteurs om te laten zien dat je social media ook positief kan inzetten.

 

Verhaallijnloser20-beeld
Na een heftig jaar waarin veel gepest werd is alles goed gekomen tussen Liz & Julius, het zijn goede vrienden geworden.  Alleen de spanning tussen andere leerlingen uit de klas begint steeds meer merkbaar te worden. Chantal sluit zich steeds meer af. De overgang naar middelbare school is toch wel spannend voor Chantal; ze voelt zich alleen in de klas en gaat steeds minder vaak naar school. Ze blijft liever thuis in haar eentje dan op school alleen. Of gaat ze iets doen wat ze eigenlijk niet wil om vrienden te maken? Maar wat voor gevolgen heeft dat? En wie helpt haar

 

Ervaringen
In de afgelopen 3 jaar heeft Theaterhart al voor bijna 70 klassen Liever niet! gespeeld. Uit de gesprekken met de docenten na de voorstelling krijgen wij met name terug dat Liever niet! goede handvatten geeft om in de klas opnieuw op een positieve wijze aandacht te besteden aan gedrag van kinderen. Zo gaan veel gesprekken naderhand over hoe om te gaan met social media, hoe het zal zijn om als brugklasser op de middelbare school te zitten en welke keuzes de kinderen zouden maken als zij in de schoenen van Chantal zouden staan.

”Ik heb hiervan geleerd dat ik niet mee moet gaan met wat anderen zeggen, maar bij mezelf moet blijven. Dat is al goed genoeg.” – Leerling

”Ik moet niet zomaar foto’s van mijzelf of anderen sturen over de WhatsApp.” – Leerling

”Je mag altijd nee zeggen als je iets niet wil.” – Leerkracht

Informeer nu! Bestel nu!