Loser!

loser-voorkantDe voorstelling Loser! geeft leerlingen van de bovenbouw basisschool een beeld over wat pesten is en laat de leerlingen inzien wat zij er samen aan kunnen doen om pesten te stoppen. De voorstelling Loser! is inmiddels voor meer dan 200 klassen op scholen in Zoetermeer en Den Haag gespeeld en is winnaar Kunst&Cultuurprijs 2013!

Loser! laat de leerlingen vanuit verschillende perspectieven ervaren hoe pesten daadwerkelijk voelt. Zo is de gepeste niet zielig, maar heeft diegene juist een krachtige persoonlijkheid. En is de pester thuis niet zo stoer als op school. Integendeel, de pester heeft het moeilijk. Ook blijkt de meeloper toch niet de beste vriend te zijn. Bovendien grijpt de juf van de klas niet in, waardoor de klas (de echte klas) het pesten zelf moet stoppen.

Interactie met leerlingen
Doordat Loser! midden in de klas wordt gespeeld, daagt het uit tot interactie met de echte leerlingen van de klas. Naderhand wordt er gereflecteerd op situaties die zich hebben voorgedaan in de voorstelling. In een intensief nagesprek krijgen de kinderen de kans om hun eigen ervaringen met pesten te delen en elkaar tips te geven. Want hoe fijn zou het zijn als kinderen met meer respect voor elkaars achtergronden en verschillen omgaan?

Samengesteld naprogramma
Om pesten te stoppen is het belangrijk om na de voorstelling het onderwerp geregeld aan bod te laten komen. In aanvulling op Loser! is een speciaal lespakket (‘Don’t lose it kit’) samengesteld. Met dit pakket bieden wij de docenten de mogelijkheid om de kracht van Loser! voort te zetten in de klas.

loser-20150330-img_2223Verhaallijn Loser!
Liz is een heel normaal meisje. Zij gaat goed om met alle kinderen uit haar klas. Op het moment dat zij Julia wilt helpen met haar huiswerk, lijkt het alsof de hele groep zich opeens tegen haar keert.

Het pesten neemt steeds ergere vormen aan. Haar moeder begint zich zorgen te maken. Liz gaat steeds minder graag naar school… Houdt het pesten ooit nog op?

 

Ervaringen Loser!
”Nu ik dit heb gezien ga ik niet meer pesten, ik wist niet dat het zo erg kon zijn voor iemand.” – leerling

”Dit was de mooiste dag van mijn leven.” – Leerling

”De veiligheid die jullie weten neer te zetten maakt dat de leerlingen hun verhaal durven te vertellen.”- Leerkracht

”Al met al een uitstekende wijze om het onderwerp pesten in een groep bespreekbaar te maken. Bijdeze beveel ik andere scholen dan ook van harte de voorstelling Loser! aan, super!” – Leerkracht

Informeer nu! Bestel nu!