Liever niet!

Under Construction!

Liever niet! - Informatie

Het is voor veel leerlingen en spannende tijd: de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. In Liever niet! krijgten leerlingen uit groep 8 alvast een kijkje op de middelbare school.

De boodschap van de voorstelling en het naprogramma is dat het belangrijk is naar je eigen gedrag te kijken en hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Ook kan het soms nodig zijn om er met iemand over te praten en hulp te vragen. De zorgcoördinator kan in deze situaties ook benaderd worden en hulp bieden. Want, uiteindelijk wil iedereen met plezier naar school gaan.

In het naprogramma worden de leerlingen uitgedaagd om te reageren op stellingen. De stellingen gaan over situaties die zich tijdens de voorstelling hebben afgespeeld. Onderwerpen die in deze stellingen terugkomen zijn ‘vertrouwen’, ‘samenwerken’ en ‘social media gebruik’. 

De gespreksleiding gaat met de leerlingen actief aan de slag over de verschillende rollen, scènes en personages die zij net hebben gezien. De leerlingen raken door middel van oefeningen aangespoord tot gesprek over vriendschap en deze spannende tijd die hen te wachten staat. Bovendien wordt de leerlingen gevraagd te reflecteren op hun eigen gedrag. Er ontstaat een interactie tussen de leerlingen, gespreksleider & trainingsacteurs. Tijdens deze gesprekken wordt ingegaan op de oorzaken van (online) pestgedrag en de gevolgen hiervan voor de pester (zoals bijvoorbeeld zelfbeeld, schoolresultaten, spijbelen). 

“Hoe mooi zou het zijn wanneer leerlingen ook in lastige situaties zichzelf kunnen blijven, en keuzes kunnen maken die bij hen passen”

Liever niet! - Verhaallijn

Na een heftig jaar waarin veel gepest werd is alles goed gekomen tussen Liz & Julius, het zijn goede vrienden geworden. Alleen de spanning tussen andere leerlingen uit de klas begint steeds meer merkbaar te worden. Chantal sluit zich steeds meer af. De overgang naar middelbare school is toch wel spannend voor Chantal; ze voelt zich alleen in de klas en gaat steeds minder vaak naar school. Ze blijft liever thuis in haar eentje dan op school alleen. Maar wat voor gevolgen heeft dat? En wie helpt haar?

Heb je interesse in deze voorstelling?

Via onderstaand formulier kun je meer informatie aanvragen over Liever niet!

Je vraag is verzonden.
Hartelijk dank voor je interesse!
Er gaat helaas iets mis. Probeer het later nog eens.
Doelgroep
Groep 8
Duur
90 minuten
Locatie
Theaterzaal
Groepsgrootte
Afhankelijk van theater
Prijs
Op aanvraag

Beoordelingen

Een erg leuke en grappige voorstelling! Ik was eerst best zenuwwachtig voor de middelbare, maar nu weet ik dat meer kinderen dat hebben. Ook goede acteurs! Knap hoe zij zo snel verschillende typetjes speelden.

Leerling - De Vijverburgh

De voorstelling gaf een goed beeld over de mogelijke sociale vorming van groepjes en sociale druk op het voortgezet onderwijs.

Leerkracht - De Touwladder

Het past binnen hun belevingswereld en doordat ze actief de voorstelling verwerken, denken ze na over wat ze hebben gezien.

Ib'er - Prins florisschool