Shame & Share

Under Construction! Vanaf maart 2022 weer te boeken!

Shame & Share - Informatie

Shame en Share is een interventiepakkket om cyberpesten en misbruik van social media bespreekbaar te maken. Deze voorstelling is ontwikkeld voor de eerste jaars leerlingen van de middelbare school.

In de voorstelling worden interactie met de echte leerlingen en de mechanismen van cyberpesten, zoals groepsdruk, blootgelegd door drie acteurs. De voorstelling vindt zowel in de klas als digitaal plaats, waarbij dezelfde ‘look and feel’ van de digitale middelen die jongeren zelf gebruiken wordt ingezet. Tenslotte is er nog een rol bijgeschreven: de Mentor. Deze rol wordt vertolkt door de échte mentor van die klas, waardoor de verwarring van realiteit en fictie op het moment dat de mentor op staat, nog groter wordt voor de leerlingen. 

Onder begeleiding van onze ervaren gespreksleiders worden de leerlingen tijdens het naprogramma (ontwikkeld door onze systemisch therapeut, counselor en dramatherapeut) uitgedaagd te reflecteren op hun eigen gedrag en de gevolgen hiervan te kunnen erkennen. Het puberbrein is op deze leeftijd nog niet zo ver ontwikkeld dat zij de gevolgen van hun daden kunnen inschatten en overzien. Wij vinden het daarom belangrijk om deze leerlingen hier zonder oordeel in te mogen begeleiden.  

De interventie bestaat uit:
- Mentoren instructie
- De voorstelling 
- Intensief nagesprek
- Ouderavond

Shame & Share - Verhaallijn

Robien heeft een droom, maar Fenne zal daar subtiel een stokje voor steken. Ze besluit om de facebookpagina van Robien op te leuken. Samen met de leerlingen maken ze foto's met lelijke uitspraken over Robien en plaatsen ze haat comments onder een filmpje dat ze heeft geplaatst. Bram gaat ondertussen de weddenschap aan met Fenne en vraagt Robien om een sexy foto. 

Robien vertelt de klas over haar droom, maar wanneer ze de berichten die onder haar filmpje zijn gezet leest, lijkt haar droom uit elkaar te spatten. iedereen kijkt toe, niemand grijpt in. Ze lijkt er alleen voor te staan en hiermee lijkt ze nog verder van de oplossing te zijn verwijderd. De situatie dreigt uit de hand te lopen, tot Bram de keuze maakt om naar de Mentor toe te stappen. De Mentor grijpt meteen in, iets wat Bram misschien zelf had moeten doen. “Het moet beter worden, hoe we voor elkaar zorgen, met elkaar omgaan.” Bram kijkt door het raam van het klaslokaal en ziet Robien, pratend met de Mentor; “Dat geeft hoop.”  

 

Heb je interesse in deze voorstelling?

Via onderstaand formulier kun je meer informatie aanvragen over Shame & Share!

Je vraag is verzonden.
Hartelijk dank voor je interesse!
Er gaat helaas iets mis. Probeer het later nog eens.
Doelgroep
Brugklas
Duur
90 minuten
Locatie
In de klas
Groepsgrootte
1 klas
Prijs
Op aanvraag

Beoordelingen

 Je moet er goed bij nadenken wat je tegen iemand zegt. Ik vond het zelf ook niet leuk om allemaal gemene dingen achter haar rug om te zeggen want daardoor is ze gekwetst.

Leerling - Erasmus College

Dit is een interventie die ik iedereen kan aanraden. Met de gedrevenheid en passie van het team krijg je een volwaardige voorstelling! Niet alleen erg confronterend voor de kinderen, maar ook een fijne nazorg.

Zorg Coordinator - ONC Clauslaan

Mijn leerlingen hebben nu van alle kanten gezien wat online pesten is. Ik zal het lespakket gebruiken om hierover door te praten

Leerkracht - Maris College