Jouw ouders op insta??
Mogen jouw ouders alles zien op je mobiele telefoon? of heb je stiekem toch wel wat geheimen voor hen. Zo denken deze jongeren erover:
Klik hier voor het filmpje!
Doe samen de test!
Jij en je ouders kijken waarschijnlijk heel anders naar de online wereld. Zij lopen best wel achter en hebben waarschijnlijk geen idee hoe jouw online wereld eruit ziet. Hieronder een leuke test om meer te weten te komen over elkaar!
Doe hier samen de test!
Telefoonverslaving
Geweldige uitvinding, die smartphone. Waarschijnlijk zit je er dag en nacht aan vastgekleefd. Maar wat als je echt verslaafd bent en niet meer zonder kunt?
Tips om er vanaf te komen:
- Zet je geluid uit als je gaat slapen, behalve voor telefoontjes van familie. Zo ben je in noodgevallen toch bereikbaar. Midden in de nacht gaan appen is sowieso slecht voor je slaap.
- Stel een heel lastige, lange inlogcode in voor je telefoon. Zo zul je minder zin krijgen om even snel te kijken.
- Laat je telefoon in je zak als je fietst. Wil je echt kijken, ga dan ergens stilstaan. Dat is sowieso een stuk veiliger.
- Stel niet als doel dat je minder op je telefoon wilt kijken, maar wees concreet. “Ik wil een acht halen voor mijn volgende toets en dat ga ik bereiken door mijn telefoon minder te gebruiken” is bijvoorbeeld een stuk duidelijker. Dan heb je een doel voor ogen.
- Gebruik je telefoon niet als er andere mensen bij zijn. Of bouw vaste momenten in waarop je hem wel gebruikt - elk uur vijf minuten bijvoorbeeld - en stop dan weer.
- Maak twee mailboxen. Een voor werk- of schoolberichten, de ander voor privézaken. Je kunt dan je privémail voor een dag dempen en zo toch je werk afhandelen. De rest komt later wel.
- Gebruik je telefoon alleen als je een bericht ontvangt of per se wilt versturen, niet als je niets te doen hebt. Verveling is goed voor je. Het is wel lastig, want het is een gewoonte om hem altijd maar te pakken.
- Plan vaste momenten in om bijvoorbeeld Facebook te checken. Vlak na het eten of ’s ochtends vroeg. Zo krijg je een ritme.
- Demp sommige groepsgesprekken. Niet elk gesprek is even belangrijk.
Inspiratie
Met een team vol creatieve personen zitten vol met inspiratie die wij graag met jullie delen! Hieronder kun je verschillende bronnen van inspiratie vinden om meer te weten te komen of om gewoon even lekker onderuit te zakken.
Netflix:
- 13 reasons why (16+)
- Spijt (9+)
- Audrie & Daisy (12+)
- Ben X
- Cyberbully
- Achtstegroepers huilen niet (9+)
Andere films:
- Afblijven
- A girl like her (9+)