Keep Sharing - Lespakket Shame & Share

Lespakket - Shame & Share

Online gedrag 

(online) media worden steeds belangrijker en nuttiger, maar soms kun je als jongere nog wel wat tips gebruiken. 

In de praktijk winnen directe behoeftebevrediging en Fear of Missing Out het bij jongeren meestal van hun zorgen over privacyrisico’s. Niet vreemd, want het grillige puberbrein is nu eenmaal overgevoelig voor impulsen in het hier en nu en de voortdurende stroom van digitale prikkels zet slechts zelden aan tot een rustige afweging van voordelen versus risico’s bij het achterlaten van bijvoorbeeld persoonsgegevens. Helemaal wanneer een digitaal medium als toegangspoort tot hun vrienden dient...

 

Hoe mediaWIJS ben jij? 

In de link hieronder vindt je een quiz om te zien hoe mediawijs jij bent.
Wat weet je nu echt van Media wijsheid ??

Opdracht:
- Pak je telefoon (of andere device) en start de volgende quiz:

Klik hier om de quiz te starten!

 

It’s up to you

It's up to you is een interactieve film die als interventie tegen cyberpesten wordt ingezet op scholen. Leerlingen bepalen zelf de keuzes van de hoofdpersoon en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal waarin ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. In een aansluitende discussie stelt de klas vervolgens gedragscodes op. 

Klik hier om de film te starten!

Wat denk je Selfie?

Discussie in de klas
- Doe jij alles voor likes?
- Ben je verslaafd aan aandacht?
- Heb je weleens nagedacht over waarom je nou precies een selfie de wereld in stuurt?

Tien, twintig jaar geleden maakten we vooral nog foto’s voor onszelf, om te vereeuwigen. Je plakte ze in een album of stopte ze in een schoenendoos. Tegenwoordig staat onze telefoon vol foto’s, en voornamelijk selfies. Waarom maken we er zoveel? 

Uit onderzoek heb je drie verschillende hoofdcategorieën waarom een selfie te maken:
#1. DE COMMUNICATOR "Iemand die selfies gebruikt om in gesprek te gaan met vrienden, familie en volgers." 
#2. DE AUTOBIOGRAPHER "Die maakt selfies om belangrijke momenten in zijn of haar leven vast te leggen.” 
#3. DE SELF-PUBLICIST "Dat zijn de mensen die graag hun hele leven documenteren. En de wereld willen laten zien hoe mooi het is.”


Leuk hoor, maar wat kunnen we hiermee? Stel dat je het in historisch perspectief plaatst, hoe kijken mensen over tientallen jaren terug naar de foto’s die nu gemaakt worden? Deze manier van communiceren is inmiddels zo normaal geworden. En natuurlijk zitten er nadelen aan, maar onze communicatie wordt er wel zoveel dynamischer van! Als mensen zichzelf maar bewust zijn van waarom ze het doen. Want we weten inmiddels, eenmaal een foto op het internet, altijd een foto op het internet! 

Bekijk hier een filmpje!

Online profileren

Bekijk eerst dit filmpje!


Opdracht: 
1. Maak tweetallen, laat nu een filmpje van jezelf zien aan je klasgenoot.
2. Vraag wat je klasgenoot van het filmpje vind.
3. Vertel zelf hoe je over het filmpje denkt.
4. Komt het overeen? 
5. Waar liggen de verschillen?
6. Waar komen die vandaan? 

Klopt het beeld dat je van jezelf hebt? Wie ben jij tot nu toe? Hoe zouden je ouders je karakter omschrijven? En hoe je vrienden? 

Hoe werkt een eerst indruk ??

Ben jij een nomofoob?

Bekijk eerst dit filmpje!

Wat is nomofobie?
Raak je in de stress als je een paar uur niet bereikbaar kunt zijn? Dan lijd je wellicht aan Nomofobie. Nomofobie is de overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Smartphones zijn een verlengstuk van jezelf geworden. Heb je hem niet bij je, dan kan het zijn dat je je minder ‘jezelf’ voelt en/of zelfs ongelukkig gaat voelen. Zodra jouw mobiel wordt afgepakt, en je hartslag of zelfs je bloeddruk daalt, zijn dit echte verslavingsverschijnselen. Hoe denk jij hier zelf over? 

Doe de test hier!

 

Algoritmes

Wat zijn algoritmes


- Hoe goedgelovig ben jij?

Doe de test!